2007. július 19., csütörtök

Fogalomtár

Első lépésként érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy a későbbiekben ne okozzon gondot egy-egy fontos mondat értelmezése:

Munkavállalói gondoskodás
A munkáltató által kialakított juttatási rendszer, mely tartalmazza a cég hosszú távú javadalmazási, ösztönzési stratégiáját, hozzájárul a munkavállalók optimális elégedettségi és motivációs szintjének kialakításához.

Béren kívüli (felüli) juttatások
A bérrendszerben alkalmazott megoldásoktól eltérően célzott és hatékony megoldást nyújtanak a munkaerő hosszú távú megtartásához és a munkaerő-piaci versenyképesség fenntartásához. Legfőbb előnyük, hogy a munkáltató olyan célokat támogathat közvetlenül, amiket a munkavállalók nem, vagy csupán saját adózott jövedelmükből képesek finanszírozni.

Rugalmas béren felüli juttatások
A munkáltató által biztosított juttatási elemekből való szabad választás. Ebben a kategóriában többféle gyakorlat is létezik (pl.: minden elemét a munkavállaló állíthatja össze és év közben is módosíthatja azokat igénye szerint; munkáltató által meghatározott kötelező eleme(ke)t tartalmaz, de hasonlóan rugalmas, mint az előző; választható kötelező elemeket és szabadon választott elemeket tartalmaz egy egész naptári éves megkötéssel… stb.)

Gondoskodási rendszer
Elsősorban azokra a költséghatékony elemekre épül, melyek a munkáltatói felelősségvállalás alapján, meghatározott célból adhatóak a munkavállalóknak. Lehetséges elemei szigorú szabályok és ellenőrzés mellett vehetők igénybe. Közös jellemzőjük, hogy többnyire egységes juttatási elvek mentén, vagy meghatározott keretek közötti eltéréssel adhatóak az alkalmazottaknak.

Juttatási keret
A juttatási keret alatt pénzügyi keretet értünk, amelyet a munkáltató határoz meg. A keret összege lehet egységes, amely minden munkavállalóra vonatkozik, vagy eltérő, valamely meghatározott ismérv szerint (pl.: főállásúak kerete és mellékállásúak kerete). Lényeges, hogy a törvény nem ad teret a diszkriminálásnak – valamely ok alapján történő kizárásnak, vagy a teljesítmény alapján nyújtott juttatásoknak.

Juttatási csoportok
Az azonos juttatási formák iránt érdeklődő munkavállalók egy csoportba való rendezése.

Juttatási csomag
A juttatási csomagban szereplő elemek összességét a munkáltató határozza meg. A munkavállaló az egyeztetések folyamán egyre több információval rendelkezik az egyes elemek tulajdonságairól, felhasználhatóságukról, így megalapozott döntést hozhat azok kiválasztásáról. Az így összeválogatott elemek képzik a munkavállaló juttatási csomagját.

Juttatási csomag érvényessége
A munkavállaló által összeállított juttatási csomag egy egész naptári évig érvényes. A naptári időszak letelte előtt újra kell tárgyalni a csomag tartalmát. Természetesen dönthet úgy a munkavállaló, hogy az előző évben, években összeállított csomagot szeretné továbbvinni, de ekkor is meg kell tenni a szükséges nyilatkozatokat.

A juttatási csomag egyes elemei
A hazai jogszabályok és a cégek által preferált juttatási elemek a következők:
- étkezési jegy,
- önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás,
- egészségpénztári hozzájárulás,
- önsegélyező pénztári hozzájárulás,
- élet-, baleset és egészségbiztosítás,
- üdülési csekk,
- iskolakezdési támogatás,
- internet használat,
- utazási bérlet, stb.

Egyes elemek igénybevétele
Általánosságban elmondható, hogy számlás, kuponos, jegyes, utalványos elemek a kiállítás napjától számított határozott ideig (pl.: 1 évig) érvényesek, így azok, a megjelölt időszakik válthatóak be.
A biztosítási vagy pénztári alapú szolgáltatások lehetnek fix határidejűek (pl. 10 éves futamidejű kockázati életbiztosítás), vagy határozatlan határidejűek (pl.: Egészségpénztár).

Adó- és járulék költségek
A juttatások költségei a munkáltató számára bizonyos keretek között adó- és járulékmentesen számolhatók el. Ugyanez elmondható a munkavállalói oldal terheiről is, így a megfelelően összeállított juttatási csomag mindkét fél számára előnyökkel jár. Megfelelően összeállított az a csomag, ahol a munkavállaló csak a törvénybe foglalt adómentes kereten belül vesz igénybe szolgáltatást. Amennyiben ez a keret átlépésre kerül, a bérrel megegyező járulékok levonása lép életbe.

Juttatási szabályzat
A juttatási szabályzat lehet a kollektív szerződés egy melléklete, vagy önálló szabályzat, amely minden munkavállalóra egységesen alkalmazandó. A szabályzatnak állandóan elérhetőnek kell lennie, hogy a munkavállaló, vagy egy esetleges ellenőrzést végző hatóság beletekinthessen bármikor.
Tartalmaznia kell az általános szabályokat (pl.: igénybevétel szabályozása, belépés, kilépés esete), a speciális eseteket (pl.: tartós táppénz), a csoportképzés elvét, a felkínált elemek összességét, valamint mellékletként a munkavállalói nyilatkozatokat.

Nyilatkozatok
A juttatási szabályzat mellékletei, amelyben a munkavállaló nyilatkozik a kiválasztott egyes elemekről, az esetlegesen év közben általa, vagy közvetlen hozzátartozói által igénybevett juttatásokról és a tájokoztatások megtörténtéről.

Nincsenek megjegyzések: